Milking Biosecurity in Dairy Cattle Farming East Java Indonesia

Authors

  • Novita Dewi Kristanti Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
  • L.Nabilsy Maulana Yusuf Fernandes Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
  • Wahyu Windari Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
  • Mashitah ShikhMaidin Universiti Putra Malaysia

DOI:

https://doi.org/10.62793/japsi.v1i3.38

Keywords:

Biosecurity, Lactoscan, Reductase

Abstract

This study aims to determine the quality of microorganisms and the chemical quality of milk before and after counseling, as well as farmers' attitudes regarding biosecurity in dairy farming businesses in East Java, Indonesia. Milk samples were collected from 30 dairy farmers to determine microbial and chemical quality. Paired samples T test and Wilcoxon test were used to assess attitudes after counseling. The milk tested for reductase is grade 2 milk with microorganism contamination of 500,000 – 4,000,000 cells/ml. Test results using lactoscan contained FAT 1.03%, SNF 9.47%, Density 30.06 g/ml Lactose 5.23%, Salt 0.72%, Protein 3.35%, Temperature 28.32º F and pH 5.27. The content of microorganisms decreased after the counseling was carried out. Farmers' attitudes regarding the implementation of milking biosecurity in dairy farming businesses received a T score of >50, which means that 19 people or 63% of the total respondents had a positive attitude tendency.

References

Arjadi, L., Nurwanto, & Harjati, D. W. (2017). Evaluiasi Cemaran Bakteri Susu yang Ditinjau Melalui Rantai Distribusi Susu dari Peternak Hingga KUD di Kabupaten Boyolali. 13(1), 1–10.

Aulia, E. (2008).Hubungan Antara Mastitis dengan Kandungan Kadar Garam (NaCl) pada Susu Sapi Perah di KUTT Suka Makmur Grati (p. 4).

Christi, R. F., Salman, L. B., Widjaja, N., & Sudrajat, A. (2022). Tampilan Berat Jenis, Bahan Kering Tanpa Lemak, Kadar Air dan Titik BekuSusu Sapi Perah Friesian Holstein pada Pemerahan Pagi dan Sore di CV BenBuana Sejahtera Kecamatan Jatinangor Kabupaten Sumedang. Jurnal Sains Peternakan, 10(1), 13–20.

Christi, R. F., Sudrajat, A., Widjaja, N., & Yuniarti, E. (2022). Perbandingan Lemak, Protein, Laktosa dan pH Susu Sapi Friesian Holstein pada Pemerahan Pagi dan Sore di CV Ben Buana Sejahtera Sumedang. Agrivet : Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Dan Peternakan (Journal of Agricultural Sciences and Veteriner), 10(1), 19–24. https://doi.org/10.31949/agrivet.v10i1.2609

Febriano, R., Yanti, L. B., & Sudrajad, A. (2022). Pelatihan Manajemen Penerapan Konsep Biosecurity Di Peternakan Sapi Perah Kecamatan Sukalarang Kabupaten Sukabumi Jawa Barat. Journal of Community Services, 03(2), 19–23.

Hidayat, K., & Anggraeni, D. . (2023). Analisis Pengendalian Mutu Bahan Baku Susu Segar pada Koperasi Peternakan Sapi Perah XYZ. Prosiding Seminar Nasional Pembangunan Dan Pendidikan Vokasi Pertanian, 4(1), 375–387. https://doi.org/10.47687/snppvp.v4i1.660

Mashur. (2022). Perilaku Peternak Sapi Potong di Era New Normal Covid-19 Terhadap Penerapan Biosekuriti di Nusa Tenggara Barat Behavior of Beef Cattle Farmers in the New Normal Era of Covid-19 Towards the Implementation of Biosecurities in Nusa Tenggara Barat. May 2021, 1–17. https://doi.org/10.20473/mkh.v33i1.2022.1-17

Maulina, N., I Ketut, S., & Ida, B. N. S. (2015). Kualitas Susu Segar pada Penyimpanan Suhu Ruang Ditinjau dari Uji Alkohol , Derajat Keasaman dan Angka Katalase . 4(4), 374–382.

N. Wiranti, V. Wanniatie, et al. (2022). KUALITAS SUSU SAPI SEGAR PADA PEMERAHAN PAGI DAN SORE. Jurnal Riset Dan Inovasi Peternakan, 6(2), 123–128.

Prabowo, T. A., Indarjulianto, S., Pertiwiningrum, A., & Sugiyanto, C. (2021). Performen Reproduksi dan Produksi Susu Sapi Perah di Kecamatan Tegalombo Kabupaten Pacitan Provinsi Jawa Timur. Reproduction Performance and Milk Production of Dairy Cows in Tegalombo District , Pacitan Regency , East Java Province. 10(1), 29–36.

Pramesthi, R., & Hari, T. (2015). Total bakteri dan ph susu segar sapi perah friesian holstein di unit pelaksana teknis daerah dan pembibitan ternak unggul mulyorejo tengaran- semarang. 4(April), 69–74.

Rahmawati, R., Naim, N., Nurhidayat, N., & Irham, M. H. (2021). Uji Perbedaan Kadar Laktosa Pada Susu Formula Dan Susu Fermentasi Yang Diperjualbelikan Di Supermarket Kota Makassar. Jurnal Medika, 5(2), 20–24. https://doi.org/10.53861/jmed.v5i2.181

Sigit, M., Putri, W. R., & Pratama, J. W. A. (2021). Perbandingan Kadar Lemak, Protein dan Bahan Kering Tanpa Lemak (BKTL) Pada Susu Sapi Segar Di Kota Kediri Dan Kabupaten Kediri. Jurnal Ilmiah Fillia Cendekia, 6(1), 31–35.

Utami, K. B., Radiati, L. E., Surjowardojo, P., Peternakan, F., & Brawijaya, U. (2011). Kajian kualitas susu sapi perah PFH ( studi kasus pada anggota Kope- rasi Agro Niaga di Kecamatan Jabung Kabupaten Malang ). 24(2), 58–66.

Wijiyanti, U. (2017). Higiene dan sanitasi pada susu sapi segar di desa kayumas kabupaten klaten ditinjau dari indikator mikrobiologis. HIGIENE DAN SANITASI PADA SUSU SAPI SEGAR DI DESA KAYUMAS KABUPATEN KLATEN DITINJAU DARI INDIKATOR MIKROBIOLOGIS, 6(5), 329–335.

Wulandari, A. (2020). Aplikasi Support Vector Machine (SVM) untuk Pencarian Binding Site Protein-Ligan. MATHunesa: Jurnal Ilmiah Matematika, 8(2), 157–161. https://doi.org/10.26740/mathunesa.v8n2.p157-161

Yusuf, Achmad, Kentjonowaty, Inggit, Humaidah, & Nurul. (2021). Pengaruh Hygiene Pemerahan Terhadap Jumlah Mikroba dan pH Susu Sapi Perah. Jurnal Penelitian , Fakultas Peternakan , Universitas Islam Malang Jurnal Penelitian , Fakultas Peter. 4(1), 12–17.

Downloads

Published

2024-11-19

How to Cite

Kristanti, N. D., Fernandes, L. M. Y., Windari , W., & ShikhMaidin, M. (2024). Milking Biosecurity in Dairy Cattle Farming East Java Indonesia. Journal of Agriprecision & Social Impact, 1(3). https://doi.org/10.62793/japsi.v1i3.38

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.